Over Klaaskreek en een week met hobbels
Door: PieNico
Blijf op de hoogte en volg Pienel
26 Februari 2011 | Suriname, Paramaribo
Laten we maar gewoon beginnen bij het begin. Vorige week zondag zijn we naar Klaaskreek gereden. Een uur rijden van Paramaribo het binnenland in. We hadden een uitnodiging gekregen voor een verjaardagsfeestje. Klaaskreek is een dorpje dat ligt aan de Suriname rivier. Een prachtplek met hutjes aan het water, waarin je heerlijk kunt zwemmen. In het dorp Klaaskreek zelf hebben we mooie foto’s kunnen maken. Het dorpje is echt back to basic, de huisjes zelf hebben geen water, water moet je halen. De mensen die er wonen zijn bijzonder vriendelijk en echt pik zwart. Mooi om te zien, vooral wanneer je er zelf naast staat. Aan het eind van de middag weer naar de stad gereden. De lucht werd alsmaar donkerder en vlak voor Paramaribo begon het ongelofelijk te hozen. In de stad zelf reden we op sommige plekken door een halve meter water. De regen hield aan, tot een eind in de avond.
De volgende dag was al het water weer aardig opgedroogd. Pienel ging werken op Stigesu, Nico startte met de cursus op de Mytylschool. Allebei lekker gewerkt, samen met de verschillende leerlingen.
Maandagmiddag werd ’t weer donker boven de stad, het regenen begon langzaam maar ‘t was op den duur of de hele Suriname rivier over de stad werd uitgestort. Voor ons huis ligt een brede sloot, ook daar stond ’t water tot aan de rand. Laat in de avond stopte de regen. De volgende morgen werd Nico uit bed gebeld door het schoolhoofd (zo heet dat hier) van de mytylschool. De hele wijk bij de mytylschool stond onder water, inclusief de school zelf. De leerlingen konden niet naar school gaan, de mensen die de cursus kwamen volgen, konden de school niet bereiken…..de cursus werd afgelast.
Intussen had Pienel erg last van haar liesstreek gekregen, dit was maandag al begonnen en werd dinsdagmorgen zo erg dat we maar besloten om naar een huisarts te gaan. Geluk bij een ongeluk, Nico had toch vrij. Om 10u zaten we bij de dokter, nog geen half uur later in het ziekenhuis. Het abces, dat bleek het te zijn, moest met spoed poliklinisch worden verwijderd. Pienel wilde hierin Suriname graag nog een keer een ziekenhuis van dichtbij bekijken, maar dit was wel erg kort door de bocht. Om 13u waren we weer thuis, een abces minder, een hoop napijn rijker. En het ziekenhuis, de artsen en verpleging? Echt waar in één woord fantastisch. Het gevolg was helaas wel dat Pienel de hele week niet meer op Stigesu aan het werk kon. Gelukkig is de wond bijna genezen en kan ze maandag weer aan de bak. Sms-en doen Stigesu collega’s hier onder elkaar trouwens ook! Het beltegoed van Pienel moest deze week drie keer worden aangevuld.
Woensdag ging Nico weer cursus geven, op de mytylschool en alleen met de cursisten zelf. Het schoolvervoer kon de leerlingen i.v.m. het hoge water nog steeds niet brengen. In de wijk waar de school staat stond het water nog steeds tot aan de deuropening van de pick-up. Nico had het gevoel dat hij een amfibievoertuig bestuurde. Woendagavond nog geskypt met Maartje, ze werd woensdag 15 jaar. Kleintjes worden groot en fijn om haar gesproken en gezien te hebben!
Ook donderdag ging de wekker om iets over zessen. Die dag waren er 18 leerlingen van het blindeninstituut (4 blind en 16 slechtziend) en 12 leerlingen met een lichamelijke beperking waarmee de 30 cursisten van de cursus aan de slag gingen. Een fantastische en succesvolle dag voor de leerlingen en de cursisten.
In de krant de Ware Tijd en op alle radio- en televisiezenders was donderdag veel aandacht voor de dag van de Revolutie. Voor- en tegenstanders lieten horen wat ze ervan vonden. De discussies waren soms heftig, lastig om als buitenstaander hierover een echte mening te vormen. Donderdagavond laat zijn we naar 'de Waterkant' gereden en hebben bij het Monument van de Revolutie de herdenkingen van dichtbij meegemaakt. Veel hoogwaardigheidsbekleders, inclusief de president zelf, veel muziek en pers, ook uit het buitenland. Vandaag was het voor het eerst, dat er ter ere van de Revolutie een nationale vrije dag was. We hebben inmiddels al heel wat nationale vrije dagen hier meegemaakt…..da’s dan weer het voordeel van een ‘Multi-Culti’ land, wat Suriname natuurlijk is. Als Nederlands denkende komt dat dan natuurlijk weer slecht uit, want de cursus ‘Aangepast Sporten’ was daardoor met één dag ingekort.....
Pienel heeft deze week nog geskypt met collega Ingrid Slendebroek van SO Mariëndael Arnhem. Er zijn maar liefst 15 schoenendozen met fantastische spullen voor Stigesu onderweg naar hier. Geweldig wat de collega’s in Arnhem voor elkaar hebben gekregen! Afgelopen week ook het bericht uit Nederland gekregen dat de container rolstoelen van Meyra Nederland BV binnenkort verscheept gaat worden. De data’s liggen inmiddels vast. Jammer dat we de overdracht hier aan Wim Loor van Trainingscentrum Jeugd & Gemeenschap niet gaan meemaken. Als de container in Paramaribo aankomt zitten wij net weer in Nederland. Maar super dat ook dit gaat lukken!
‘t Is alweer weekend, voor ons een wat andere week dan anders en….de tijd vliegt en gaat soms een beetje te snel. Volgende week een nieuwe week met hopelijk weer veel mooie dingen die we kunnen gaan doen en meemaken. Pienel op Stigesu en Nico bij Sports Unlimited Suriname. A.s. zondag hoppen we aan het eind van de middag naar Zanderij. De familie van Pienel heeft tickets geboekt en komt in dit mooie land buurten. We zijn benieuwd wat ze ervan vinden!
Jullie ook een fijn weekend toegewenst,
Lieve groet van Nico en Pienel
Ps…iedereen bedankt voor de reacties op de site zelf of via e-mail. Echt gaaf dat zoveel mensen ons volgen!
26 Februari 2011 - 07:53
Chris:
Wat een hobbelige week inderdaad. Hoop dat de wond goed gaat genezen Pienel. Mooie foto van jou Pienel met die prachtige donkere mannen. Fijne week weer en ik ben weer benieuwd naar wat jullie komende week gaan meemaken. Hopelijk geen hobbels dit keer. Veel liefs. -
26 Februari 2011 - 07:56
Jet:
He PieNie, ik kom net m'n bedje uit na een week -15 en veel sneeuw en nu lees ik jullie wereld, haha hoe verschillend.
Gelukkig gaat het weer goed met Pie. Dat vervelende ding speelde toch ook een keer in Nederland op?
Wat leuk dat de "ernhemse famielje " overkomt, dat wordt een gezellig weekend, kan je eindelijk weer boerenbritch spelen.
Ik hoop dat jullie nog een fantastische tijd hebben daar en kijk er ook wel weer naar uit de verhalen live te horen.
Dan mag je je vinger wel opsteken Pie, anders kom je niet aan de beurt, als Nico eenmaal enthousiast wordt....
Wat een prachtige foto's weer allemaal, nou ik ga ff puinruimen hier en vanavond moet je om 20.00 uur ff live de score volgen he, het is dan de dood of de gladiolen voor DVO.
Dikke kus voor jullie en tot schrijfs, doei doei -
26 Februari 2011 - 08:03
Niek En :
Bedankt voor jullie mooie verslag van de afgelopen week. Het zijn mooie belevenissen. Mooie foto,s ook. Fijn dat het met Pienel weer goed gaat.Dat zijn erg pijnlijke dingen. Leuk, dat a.s.Zondag de familie op bezoek komt. Fijne tijd toegewenst met elkaar. Hier alles goed. Hans en Jet komen vandaag weer terug van hunvakantie. Lieve groeten van ons. Pa en Ma. -
26 Februari 2011 - 08:40
Elle:
Wat een prachtige foto's deze week en inderdaad wat een hobbels. Schrikken Pienel. Dat wil je liever in het buitenland niet meemaken. Daardoor wel een hele ervaring rijker. Sterkte en geef de wond de tijd goed te genezen.
Die gigantische buien kunnen wij ons hier in Nederland niet voorstellen. Hier is ook wel eens wateroverlast maar dat staat niet in verhouding.
Goed uitrusten dit weekend want het is veel te laat geworden vannacht. En dat allemaal voor jullie "fans" hier in Nederland waar de lente een flinke stap terug heeft gedaan.
26 Februari 2011 - 11:15
Stuart:
Hoi Nico , Pienel, Zo te merken genieten jullie ondanks alle drukte tussebdoor toch wel. Heb me na aankomst 3 dgn geissoleerd thuis was rond het vriespunt. Pas gisteren kans gezien Jan en Trees te bezoeken. Alles redelijk goed hier verdder. Veel plezier en ontspanning en geniet tussendoor ook zolang het nog kann. Gr Stuart -
26 Februari 2011 - 19:32
Bart Holland :
Hallo pienel en Nico Mooie foto's hoor. Grappig die foto met die twee mannen,ik moest daar wel hard om lachen. Welke dieren heb je allemaal gezien? Ik ben daar eigenlijk benieuwd naar. Hebben de kindjes daar veel eten? Groetjes Bart holland -
27 Februari 2011 - 19:08
Lydia:
Wederom mooie foto's en een leuk verslag! Wat zal het straks "afkicken" zijn dat we niet meer wekelijks hier mee verblijd worden ;-)
Fijne (werk)week! X Lydia -
28 Februari 2011 - 08:48
Vanessa Stinafo:
Hoi Nico en Pienel,
Het is toch echt een apart land he Suriname, fijn dat jullie leuke ervaringen hebben. Pienel beterschap, heel pijnlijk zo'n "liesbult' veel plezier nog
groetjes van alle Stinaafootjes -
28 Februari 2011 - 14:01
Franceline:
Yoh Leute,
Nieuw ritueel op de maandag is ontstaan.... Normaal gesproken kom je maandagochtend binnen op de Koningstraat en worden de sterke weekendverhalen uitgewisseld! Nu eerst de computer opstarten en meteen kijken en vooral lezen wat jullie weer zoal beleefd hebben!
En we worden steeds jaloezer.... haha! Maar wij hebben ook eindelijk en bijna vakantie....
Geniet er nog even flink van! Zeker nu de familie over de surinaamse vloer komt! Ps Nico, je bent alweer ontzettend bruin op de foto's te zien. Dat wordt Duo Penotti hier weer op de KS...
Groetjes van Frank voor jullie!
Ciao,
Franceline
28 Februari 2011 - 14:05
Petra:
Jemig Pienel wat vervelend om onder het mes te moeten. Hopelijk geneest het snel. Wat een prachtige foto's!!Dikke knuffel!!
28 Februari 2011 - 17:47
Marieke Van De Ree:
Wat word ik jaloers van jullie mooie foto's en verhalen! Hartelijke groet uit een druilerig Fryslân (maar wel spannend want deze week weet ik of we in de Provinciale Staten komen!)
Geniet! Hartelijke groet, Marieke -
02 Maart 2011 - 08:21
Arjo:
Hey Pienel en Nico,
Erg leuk om jullie verhaal weer te lezen en de foto's te zien. Wel erg back to basic in Klaaskreek als ik de foto's zo zie, zet je wel met beide voeten terug in de realiteit dat dit ook nog bestaat. Hopelijk ben je snel herstelt Pienel, want anders moet Nico straks nog extra gaan werken voor dat beltegoed :)
Fijne week toegewenst.... wij leven toe naar een heerlijke week vakantie!!
Groetjes