Over wandelen, Chinees Nieuwjaar en nog meer..... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Pienel Hermeling - WaarBenJij.nu Over wandelen, Chinees Nieuwjaar en nog meer..... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Pienel Hermeling - WaarBenJij.nu

Over wandelen, Chinees Nieuwjaar en nog meer.....

Door: PieNico

Blijf op de hoogte en volg Pienel

05 Februari 2011 | Suriname, Paramaribo

Vorige week zaterdagmorgen zijn we met collega’s Linda, Miranda en Astrid naar de Centrale Markt geweest. Veel dode vissen, kippen, krabben, mooi fruit, kouseband…en een dode schildpad (waarschijnlijk voor de soep..). Toen genoemde dames daar een foto van wilden maken kregen ze een boze creoolse blik en ging er een groot stuk zeil over de schildpad heen. Tja, ook hier is dit dier een beschermde diersoort…

Waarschijnlijk nog nooit van gehoord... maar auto’s wandelen hier! Die avond waren we uitgenodigd voor een etentje met Stuart Chiu Hung. We werden thuis opgehaald en zijn vervolgens naar restaurant de Optimist geweest, heerlijk gegeten! Daarna terug naar de andere kant van de stad. Ter hoogte van het welbekende Vat reden we niet harder dan pak ‘m beet 1 kilometer per uur en dat hebben we een hele tijd zo volgehouden. Onze chauffeur, een goede vriend van Stuart, lichtte toe dat dat hier op vrijdag- en zaterdagavond de normaalste zaak van de wereld is: op z’n Surinaams vertelde hij dat de auto’s dan WWWWWandelen en iedereen doet daar aan mee!Oh ja....en nog wat....de vrouwen in Nederland zijn verwend! Mannen zijn hier lui, ze schamen zich daar trouwens niet voor....vrouwen doen het huishouden, zorgen voor de kinderen, doen de boodschappen, staan 's morgens om 5u op om alvast te koken en gaan daarna aan het werk...dus mannen in Nederland er is nog hoop, gewoon even emigreren!!

Vanaf maandag weer gewerkt. Pienel was druk op Stigesu en leert steeds meer kennen over de wereld die Suriname heet. Niet vragen: zou je dit of dat willen…nee, doe dit of dat! Later hoorde we dat dat ook z’n voordelen heeft. Als je het vraagt laat je iemand een keus, als je het hem beveelt of zegt dan doet hij/zij het ook! En da’s nog waar ook, want zo werkt dat hier. Je moet oppassen anders maak je het jezelf nog eigen ook! Zal wennen worden straks eind maart……het werken op Stigesu is en blijft erg leuk! Lekker met de pupillen aan de slag achter de computer en op de groep. Trouwens op Stigesu is een wel heel leuk meisje, ze heet Ferosa, is pikzwart, doof en heeft vlechtjes met kralen….als het aan Pienel lag en ze in de handbagage mee zou kunnen naar Arnhem…dan…

Nico is deze week druk geweest met de cursus “Aangepast Sporten” in de Anthony Nesty Sporthal. Zeg maar het Ahoy van Suriname. Een mooie oude sporthal, waar alles van hout is en is genoemd naar de enige gouden Olympische medaillewinnaar die Suriname heeft gehad (Seoel,1988, 100 meter vlinderslag). Een mooie groep van ruim 20 mensen vanuit instellingen, onderwijs, opleidingsinstituten en ministeries die graag meer kennis willen krijgen over gehandicaptensport en hoe je deze kunt aanbieden. Samen met Tom Klaassen van Sport2All en in samenwerking met SUS een mooie week gehad, die vandaag werd afgesloten en over twee weken weer verdergaat. Tussendoor op woensdag op de mytylschool bewegingsonderwijs gegeven….een mooi sportief weekje. Oh ja….meer zien en meer lezen kijk op:
Op het 20u journaal was het volgende item te zien…..je moet goed opletten maar Nico is in beeld: www.stvs.sr/content/blogcategory/22/150 (journaal van 1 februari, item begint na 6 min 30)
En op www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/4414 , helaas heeft de journalist iets niet goed begrepen…..want volleybal voor blinden bestaat echt niet en het lijkt nog levensgevaarlijk ook…

Maar het hoogtepunt van deze week kwam toch echt op de donderdag! Het Chinees Nieuwjaar, het jaar van het konijn. Door eerder genoemde Stuart en door zijn zus Regina waren we uitgenodigd om op het terrein van de Chinese Vereniging luisterend naar de niet zo makkelijke naam Kong Ngie Tong Sang het Chinees Nieuwjaar mee te gaan vieren. Alle hoogwaardigheidsbekleders, inclusief de president zou op dit feest aanwezig zijn. Stuart had een tafel gereserveerd, zijn familie heeft nauwe banden met deze Chinese vereniging. We hebben werkelijk een pracht van een feest meegemaakt samen met 3000 Chinezen(!) muziek, een drakendans, een speech van president Bouterse, heerlijk Chinees eten (alles wat over is neem je daarna in bakjes naar huis) met als afsluiting een gigantisch knalvuurwerk. Gelukkig hadden we hier in Suriname ook het ‘gewone’ oud en nieuw meegemaakt…..wat dat betreft hadden we al ervaring!

Vandaag had Pienel vrij, veel wassen gedraaid. Dat was wel even nodig. Je hangt ’t gewoon nat op…..het is hier buiten net een droogtrommel….na 2 uurtjes is het droog. Morgenvroeg heeft Nico nog een evaluatie van de afgelopen cursusweek en gaan we daarna met een boot de rivier op! Even bijkomen van alweer een mooie week……en zin om terug te gaan….?..... da’s een gewetensvraag!!

Ongelofelijk leuk trouwens dat er zoveel collega’s, familie en vrienden reageren op onze site, of gewoon via de mail.

Jullie ook een fijn weekend toegewenst!!

Lieve groet uit Paramaribo

• 05 Februari 2011 - 06:06

Chris:

Wat een belevenissen en mooie foto's weer! Enne.....gaan jullie de surinaamse gewoontes overnemen? Pienel aan het koken, wassen......

• 05 Februari 2011 - 08:10

Anne-marie:

weer een prachtig verslag. ik zou blijven daar, maar koop dan wel een huis met een appartementje erbij voor mij!

• 05 Februari 2011 - 08:54

Elle:

Fantastisch dat Chinese Nieuwjaar. Als je 3 maanden in Suriname verblijft maak je het leven pas echt mee.
    Over wandelen ka ik ook nog een mooie anekdote vertellen. Toen wij 2 Surinaamse kinderen in huis hadden vroeg het meisje toen ze aankwam al wanneer we gingen "wandelen"? We hebben die week alle uiterwaarden en bossen in de omgeving bezocht. Ze bleef maar vragen. De laatste avond kwam ik er pas achter dat ze naar de stad wilde. Dat hebben we gelukkig op het laatste moment nog goed kunnen maken.
    Fijn weekend.

• 05 Februari 2011 - 13:58

Eef En Nick:

Jullie maken wel hele leuke dingen mee. Leuk om jullie verslag weer te lezen. Zo blijven wij ook op de hoogte van jullie bezigheden. Wat vliegt de tijd. Jullie zijn al zo weer op de helft. Geniet er maar van en lieve groetjes van ons.

• 05 Februari 2011 - 14:01

Maartje & Linda:

Leuk om wwwwweer te lezen. zijn jaloers op het Chinese Nieuwjaar; Linda was graag even blijven hangen om het ook te vieren.
    In Arnhem gaan we aan de slag met de waslijst van Pienel. Eens kijken wie we gek kunnen maken om spullen naar Suriname te sturen. Eens kijken wie hier de echte die-hards zijn.....

kus uit Huissen

• 07 Februari 2011 - 07:39

Vanessa Stinafo:

Hoi Nico en Pienel,

Leuk dat jullie het zo naar jullie zin hebben, en wat een geweldige man is die Stuart toch he?Doe m de groeten en ook aan Wim en An.
    Geniet nog van jullie tijd in Suriname en veel plezier
    Vanessa

• 07 Februari 2011 - 10:42

Joep En Chris:

Superrrrrr goed om te lezen. Gister naar tv BNN gekeken naar "jullie" mooie Suriname veel groen.. Je zag een oude stam en inderdaad vrouwen doen het werk, heel primitief maarre ...wel een gsm hihi x Chris mail morgen ff

• 07 Februari 2011 - 13:22

Franceline:

Hey luitjes,

Wat een gave dingen maken jullie toch mee. Ik besef me nu wel, na een paar weken jullie verhalen gelezen te hebben, dat wij elke dag thuis maar hetzelfde ritme hebben en dezelfde activiteiten doen. Een paar maanden weg verruimt je blik toch maar wel. Misschien moet ik het ook maar eens gaan doen..... vanaf 1 april 2011 ofzo....haha. Eerst maar eens wintersport....de verse lucht van de bergen. Doet ook voor even wonderen!

Have Fun!

• 07 Februari 2011 - 21:12

Josien:

Ik heb ook genoten ven de surinamebeelden bij BNN en t voelde of ik even mee mocht kijken.
    Hier lijkt t of de lente in de lucht zit. Heerlijk!!! xxxx

• 08 Februari 2011 - 11:19

Petra:

Ongelooflijk wat een kleurenfeest is het toch in Suriname. De tijd vliegt denk ik voorbij. Enne was is meestal nat als je hem ophangt ook in Nederland. Maar dat zijn jullie misschien alweer vergeten.
    Neem maar mee dat leuke meisje is ook leuk voor Stijn en Mees. En dan kunnen we gelijk nog eens wat meer gebaren oefenen.
    Blijf genieten. En wanneer hebben ze ook alweer een logo nodig? Dan boek ik vast even!!

• 08 Februari 2011 - 15:24

Jessica:

Druk met affiches te verspreiden voor de inzamelactie (spulletjes) voor de surinaamse kindertjes. Iedereen is enthousiast.
    Wat een mooie reisverhalen, lijkt me heerlijk.

• 10 Februari 2011 - 17:51

Luna:

Waar blijven nou de foto's van jullie tweetjes? Ik maar zoeken... Ik wil dat jullie terug komen, nou gaat mama ook al naar jullie toe en ik mag dan met Annemijn spelen. Finn moet er wel bij anders heeft Finn niemand en dat is zielig!!!

• 10 Februari 2011 - 17:52

Nina:

Pienel en Nico, ik mis jullie!Komen jullie gauw terug?

• 22 December 2016 - 12:46

Wieb Roffel:

Ik heb in 1969 een half jaar lang met dhr. Stuart Chiu Hung op het Duitse schip Christiane Oldendorff gevaren. Kunt u mij met hem in contact brengen? Het zou heel mooi zijn.

met vr. gr.

Wieb Roffel